ΠΑΟΚ: Έτοιμος για το Τσάμπιονς Λιγκ

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ γέμισε και πλέον μετράει αντίστροφα για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για την πληρότητα του ρόστερ, που σίγουρα εντυπωσιάζει και δείχνει πως σε αυτό το κομμάτι έγινε καλή δουλειά όσον αφορά στην κάλυψη των θέσεων.
Με δεδομένη την απόκτηση του Χοσέ Κάνιας ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα μείνει ελεύθερος από την Εσπανιόλ και θα υπογράψει στον ΠΑΟΚ, το ρόστερ της ομάδας γεμίζει εντυπωσιακά. Ας το αναλύσουμε λίγο για να γίνουμε κατανοητοί.
Ας δούμε τις λύσεις ανά θέση, έτσι ώστε να φανεί ο προγραμματισμός της ομάδας για την κάλυψη του 4-2-3-1 που αναμένεται να παίξει.
Τερματοφύλακες: Με την απόκτηση του Ζέλικο Μπρικτς, ο ΠΑΟΚ έκλεισε μία τριάδα πολύ υψηλού επιπέδου, με τον Σέρβο, τον Παναγιώτη Γλύκο και τον Μάρκο Βελλίδη να την αποτελούν.
Και οι τρεις θα ήταν βασικοί στις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας, έχοντας ένα σεβαστό βιογραφικό και εξαιρετικό επαγγελματισμό.
Στον ΠΑΟΚ είναι λεπτή η υπόθεση τερματοφύλακα, όμως όπως και να έχει, πλέον υπάρχει μία τριάδα που λύνει τα χέρια του Βλάνταν Ίβιτς.
Δεξιός αμυντικός
Ο Λέο Μάτος αποκτήθηκε για να καλύψει κάποιες δημιουργικές αδυναμίες του Στέλιου Κίτσιου ο οποίος όμως αποτελεί στον πέμπτο του χρόνο στη πρώτη ομάδα μία αξιόπιστη επιλογή. Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης μπαίνει σιγά – σιγά στην ομάδα μετά την εγχείρηση στους χιαστούς και εφόσον χρειαστεί υπάρχει και ο Κρέσπο που έπαιξε ολόκληρες σεζόν στην Ιταλία ως δεξιός αμυντικός.
Κεντρικοί αμυντικοί
Αριθμητικά ο ΠΑΟΚ είναι καλυμμένος έχοντας πέντε. Ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο Ανχέλ Κρέσπο, ο Στέλιος Μαλεζάς, ο Δημήτρης Χατζηισαΐας και ο Αχιλλέας Πούγγουρας αποτελούν την πεντάδα. Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό για το επίπεδο του Κρέσπο, όμως ο ΠΑΟΚ αριθμητικά είναι καλά. Από την εικόνα του Ισπανού θα εξαρτηθεί το κατά πόσο ο ΠΑΟΚ θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη λύση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Αριστεροί αμυντικοί
Ο Μάριν Λέοβατς πλέον έχει βρει τον ρόλο του στην ομάδα. Ο Κροάτης είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχει θέμα. Πίσω του, ο Δημήτρης Γιαννούλης, κορυφαίος νέος της Σούπερ Λίγκας σύμφωνα με τους προπονητές, ένα παιδί με εκπληκτικά ποιοτικά και αθλητικά χαρακτηριστικά που δεν μπορεί να μην πάρει ευκαιρίες. Τρίτη λύση αν χρειαστεί για τα αριστερά είναι ο Γιώργος Τζαβέλλας και σε ακραία περίπτωση ο Νίκος Κοροβέσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Λέο Μάτος αγωνίστηκε πέρυσι σχεδόν όλη τη χρονιά ως αριστερός μπακ.
Αμυντικοί μέσοι
Ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκαθάρισε μετά το πρώτο φιλικό πως η δυάδα στο 4-2-3-1 θα αποτελείται από έναν καθαρό αμυντικό μέσο που κινείται στα δύο τρίτα του γηπέδου και έναν πιο δημιουργικό που μοιάζει με 8άρι. Άρα διαχώρισε την μία θέση από την άλλη.
Για τον ρόλο του καθαρού αμυντικού μέσου, του παίκτη που θα πάρει με σιγουριά την πρώτη πάσα και θα ανεβάσει την ομάδα, του παίκτη που θα καλύψει τους κενούς χώρους που δημιουργούνται όταν έχει την μπάλα ο αντίπαλος, υπήρχε μόνο ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Ο 31χρονός διεθνής χαφ, θα έχει πλέον εσωτερικό ανταγωνισμό εφόσον υπογράψει ο Χοσέ Κάνιας. Σε μία σεζόν 60 αγώνων δεν είναι άλλωστε δυνατόν να τραβήξει πάλι το κουπί ο Τζιόλης.
Σε περίπτωση που κάτι συμβεί και με τους δύο, ο ΠΑΟΚ έχει τους Τσίμιροτ, Κάτσε, Χαρίση που μπορούν να παίξουν τον ρόλο αυτό, με μικρότερη σιγουριά βέβαια, αλλά με αρκετό ποσοστό των χαρακτηριστικών που χρειάζεται η θέση.
Κλασικά 8άρια
Από τη στιγμή που ο Ίβιτς θέλει να παίξει το 4-2-3-1 με ένα καθαρό εξάρι και ένα οκτάρι, τότε τον ρόλο δίπλα στον Τζιόλη ή τον Κάνιας μπορούν να έχουν οι Χαρίσης, Τσίμιροτ, Κάτσε και Σάκχοφ. Δεν τις λες και λίγες τις λύσεις. Ο ΠΑΟΚ είναι γεμάτος και σε αυτό το κομμάτι, με νέα παιδιά και αθλητικά όπως επιβάλλει το σύγχρονο ποδόσφαιρο για τους box to box μέσους.
Επιτελικοί μέσοι
Πέρυσι ο Δημήτρης Πέλκας τράβηξε μόνος του το κουπί και ήταν ένα από τα σοβαρότερα λάθη του προγραμματισμού του Φρανκ Άρνεσεν. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού πλην του νεαρού διεθνή, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που είναι δεκάρι παρά τα όσα λέγονται αλλά και τον Εβγέν Σάκχοφ που είναι ο κλασικός πλέι μέικερ με απίστευτη αίσθηση του χώρου. Πίσω από τους τρεις και ο νεαρός Τάσος Δημητριάδης που σε επίπεδο ατομικών χαρακτηριστικών είναι πολύ καλός.
Πλάγιοι επιθετικοί
Εδώ και αν υπάρχουν λύσεις. Στη προετοιμασία αυτή τη στιγμή, βρίσκονται οι Γκάρι Ροντρίγκες, Τζάλμα Κάμπος, Ζάιρο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που παίζει εύκολα πλάγια αν χρειαστεί, ο Γιάννης Μυστακίδης και ο Νίκος Κοροβέσης. Ακόμη ξεκουράζεται ο Ρόμπερτ Μακ που θα εμφανιστεί σε κάποια φάση αν δεν φέρει πρόταση πώλησης.
Σε σχέση με πέρυσι που είχε ξεκάθαρο πρόβλημα στη δημιουργία, τις τελικές πάσες, ενέταξε στο ρόστερ του δύο παίκτες που έχουν και την ασίστ και το γκολ. Οι Μπίσεσβαρ και Τζάλμα Κάμπος είναι εξαιρετικά ποιοτικοί παίκτες και ανεβάζουν το επίπεδο των επιλογών στη μεσοεπιθετική γραμμή.
Επιθετικοί κορυφής
Ο Στέφανος Αθανασιάδης είναι η σταθερά σε αυτή τη θέση, όμως πλέον έχει και άλλους δύο ενεργούς παίκτες. Ενδέχεται να αποκτηθεί αργότερα και ένας ακόμη.
Στην ομάδα επέστρεψαν οι Φακούντο Περέιρα και Ευθύμης Κουλούρης με αποτέλεσμα ο Βλάνταν Ίβιτς να έχει τρεις λύσεις για τη θέση.
Το πρώτο κρας τεστ του ίβιτς
Με δεδομένο πως το ρόστερ είναι υπερβολικά γεμάτο, τα δύσκολα για τον Βλάνταν Ίβιτς θα έρθουν μετά τα φιλικά με Μπριζ, Στεάουα και Τβέντε, δηλαδή όταν και θα ξεκαθαρίσει το πώς δουλεύει στο μυαλό του ο Σέρβος τον βασικό κορμό της ομάδας.
Εννοείται πως εμείς δεν είμαστε εδώ για να ιεραρχήσουμε τις επιλογές του Ίβιτς, αλλά για να καταγράψουμε τις επιλογές που έχει ανά θέση.
Τα υπόλοιπα θα φανούν στο χορτάρι…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις