Νέα Τούμπα.

Η εικόνα της Τούμπας κατά την διάρκεια κατασκευής της

Η μακέτα της Τούμπας

Στα τσιμέντα της Τούμπας μεγάλωσαν γενιές και γενιές φιλάθλων. Στο χορτάρι της «ζωγράφισαν» μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Από τον Γιόχαν Κρόιφ του μεγάλου Άγιαξ, μέχρι τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Νάπολι κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Τα εγκαίνια της Τούμπας έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ προσκάλεσε την ΑΕΚ για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή.
Η χωρητικότητα της Τούμπας είναι 28.703 θέσεις.Η αρχική χωρητικότητα της Τούμπας ήταν 20.000 θέσεις. Η επέκταση των κερκίδων την ανέβασε στις 45.000, οι οποίες αποδείχθηκαν ελάχιστες για να φιλοξενήσουν τα μεγάλα ραντεβού της χρυσής ομάδας στη δεκαετία του ’70. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μειώνεται σταδιακά η χωρητικότητα με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και με τη δημιουργία υποχρεωτικών νεκρών ζωνών.
Ρεκόρ θεατών: 45.252 (19/12/1976 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0)

50 χρόνια με μεγάλες στιγμές έχει ζήσει ο λαός του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και την έχει μετατρέψει στην πιο καυτή έδρα στην Ελλάδα. Ήρθε όμως η ώρα ο λαός του ΠΑΟΚ να κοιτάξει μπροστά. Το γήπεδο πλέον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου και της ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκτήσει το νέο του γήπεδο. Το δύσκολο ερώτημα είναι σε ποιόν χώρο να κατασκευαστεί

Πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι φυσικά να παραμείνει στην περιοχή της Τούμπας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες. Η φημολογία περί ύπαρξης αρχαίων κάτω από το γήπεδο, ο συντελεστής δόμησης (1,8) και κατ’ επέκταση τα μικρά περιθώρια που υπάρχουν για την ανάπτυξη περισσότερων θέσεων και εμπορικών χώρων δημιουργούν προβλήματα.
Από εκεί και πέρα έχει ακουστεί η λύση του στρατοπέδου “Καρατάσου”. Τα πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα μεγάλης χωρητικότητας (ακόμη και 50.000 θέσεων) ή η εύκολη πρόσβαση, συγκρούονται με τα μειονεκτήματα, όπως η χαμηλή εμπορικότητα της περιοχής, η σχετικά μακρινή τοποθεσία, αλλά και το συναίσθημα του ΠΑΟΚτσή.
Μια τρίτη λύση είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του ΙΚΑ που βρίσκονται δίπλα στο κλειστό της Πυλαίας και μια πιθανή ανταλλαγή στρεμμάτων μεταξύ ΠΑΟΚ και δημοσίου.
Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα αφήσει ένα τεράστιο χώρο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί η νέα Τούμπα Όμως αυτή η λύση θα είναι αρκετά δύσκολη.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να έχει βρει την τοποθεσία(Τούμπα,Καρατάσου,Πυλαία..) ,να έχει κάνει τις μελέτες και τα σχέδια για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Μετά από την κατασκευή του προπονητικού κέντρου το μεγάλο στοίχημα του λαού του ΠΑΟΚ είναι η ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις