Στο μυαλό... του Ζαγοράκη!


Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν μοιάζει να λειτουργεί ως πρόεδρος με εμμονές, παρότι του χρεώνεται από πολλούς το αντίθετο όσο αφορά στον Σάντος. Εχει τους λόγους και το σκεπτικό του. Διαβάστε τους και καταθέστε την άποψή σας...

Το θέμα, όσο σύνθετο και αν δείχνει, είναι πολύ απλό. Ο Ζαγοράκης αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει λάθη από τον Πορτογάλο, αλλά όχι στον βαθμό που του καταλογίζουν όσοι αντιτίθενται στην παραμονή του. Η στάση του προέδρου φωτογραφίζει και τη θέση του. Ουσιαστικά, δεν θεωρεί τον προπονητή άμεσα υπεύθυνο για την εικόνα που παρουσιάζει ο Δικέφαλος του Βορρά. Το «North Plus» αναλύει τους λόγους που ο Ζαγοράκης δεν θεωρεί ορθή επιλογή την αλλαγή προπονητή τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Λάθη στον προγραμματισμό

Ο Σάντος ήταν εξ αρχής υπέρ της αλλαγής αγωνιστικού πλάνου της ομάδας, κάτι που άκουσε από τα χείλη του Ζήση Βρύζα αρχικά, αλλά και του Ζαγοράκη στη συνέχεια. Η συζήτηση που έγινε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουν τρεις ποδοσφαιριστές που δεν εξυπηρετούσαν το αγωνιστικό πλάνο. Αυτό, βέβαια, δεν έγινε, καθώς κανείς δεν κατάφερε να τους πείσει να αποχωρήσουν. Αυτό οδήγησε στην πρώτη χτυπητή αδυναμία του ρόστερ, σε σχέση πάντα με την αλλαγή του αγωνιστικού πλάνου από παθητικό ποδόσφαιρο σε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Το δεύτερο «τρωτό» σημείο του προγραμματισμού ήταν η καθυστέρηση στην απόκτηση του Βίκτορ Βιτόλο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα σημαντικά αγωνιστικά χαρίσματα του Ισπανού στο κρίσιμο ξεκίνημα της σεζόν. Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν το ρίσκο με την απόκτηση του Βιτόλο, όμως, ο παίκτης άρεσε πολύ και αποφάσισαν να προχωρήσουν. Δηλαδή, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη χρονιά χωρίς έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή και με τρεις που δεν εξυπηρετούσαν το αγωνιστικό πλάνο του, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο Σάντος.

Το κλίμα στα αποδυτήρια

Μία από τις μεγαλύτερες φοβίες του Πορτογάλου στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες που «κουβάλησαν» πέρυσι τον ΠΑΟΚ και οι οποίοι φέτος, λόγω αλλαγής αγωνιστικού πλάνου, θα περνούσαν στο περιθώριο. Οι ισορροπίες στα αποδυτήρια θα γίνονταν πολύ δύσκολες και γι' αυτό ζήτησε να φύγουν οι τρεις. Γνώριζε ότι θα επικρατούσε η λογική του «εμείς σε βγάλαμε δεύτερο και τώρα μας βγάζεις απ' έξω». Τελικά, όμως, συνέβη. Τα αποδυτήρια «χάλασαν», αλλά ο Σάντος είχε εντοπίσει το πρόβλημα εν τη γενέσει του, όπως και ολόκληρος ο ΠΑΟΚ. Αρα, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι Θεσσαλονικείς ήταν να πάρουν σκληρά μέτρα ή να περιμένουν μήπως με τον χρόνο καθένας κατανοήσει τον ρόλο του μέσα στην ομάδα.

Πίεση χρόνου και κακοτυχία

Ο Ζαγοράκης αναγνωρίζει ότι ο Σάντος δεν είχε τον χρόνο να ετοιμάσει την ομάδα όπως θα ήθελε. Μέσα σε 15 ημέρες έπρεπε να δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση και στη συνέχεια να την προετοιμάσει για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της. Αν η προετοιμασία διαρκούσε δύο μήνες, όπως πέρυσι, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μέσα σε αυτές τις λίγες ημέρες, ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη ισορροπία, δούλεψε με αρκετές ελλείψεις και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ανέτοιμους παίκτες. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη από των αντιπάλων του, αλλά η τύχη γύρισε την πλάτη στον Δικέφαλο και η εκκίνηση της σεζόν σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό στο Europa League από τη Χίρενφεϊν.

Για τους τραυματισμούς, ο Ζαγοράκης δεν χρεώνει τον Σάντος. Γιατί απλούστατα κατανοεί ότι οι παίκτες έπρεπε να πιεστούν στις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να είναι έτοιμοι στις 30 Ιουλίου. Βέβαια, οι τραυματισμοί δεν είναι μόνο μυϊκοί, αφού υπάρχουν αρκετές κακώσεις, διαστρέμματα και γενικά καταστάσεις που δεν οφείλονται σε κακή προετοιμασία. Για την ακρίβεια, στην ελλιπή προετοιμασία.

Ο Ζαγοράκης αναγνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει συνοχή σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, στοιχείο που, κατά βάση, δεν αφορά τον Σάντος. Οταν ένας προπονητής αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει 9 διαφορετικές ενδεκάδες σε 9 επίσημα παιχνίδια, όταν έχει ήδη προλάβει να δώσει (αναγκαστικά) φανέλα βασικού σε 21 ποδοσφαιριστές, όταν δεν κερδίζει παιχνίδια επειδή ακυρώνονται «καθαρά» γκολ ή δεν καταλογίζονται οφθαλμοφανή πέναλτι, πρέπει να προστατευτεί. Ο Σάντος μπορεί να κατηγορηθεί για διάφορα, αλλά όχι ως ο βασικός υπεύθυνος όλων όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Θα ήταν άτιμο από την πλευρά του

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι ενδεχόμενη απόφασή του να προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας με τον Σάντος, θα ήταν μία τουλάχιστον ανέντιμη στάση απέναντι στον Πορτογάλο. Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι. Εκτιμά ότι αν λειτουργούσε κατ' αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα κατάφερνε σε μία υπόθεση όπου πολλοί έχουν ευθύνες, θα ήταν να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα. Αυτές τις καταστάσεις ο ίδιος τις σιχαινόταν ως ποδοσφαιριστής και σίγουρα δεν θέλει να κάνει τα ίδια ως παράγοντας. Ο Ζαγοράκης δεν διώχνει τον Σάντος για να μην αυξηθούν τα λάθη. Κάποια έγιναν, αλλά πάνω στην κρίση δεν θέλει να προσθέσει και άλλα. Αλλωστε, οι διαφορές των μεγάλων ομάδων από τις υπόλοιπες είναι ότι γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τις κρίσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις