Μπορείς να ασελγείς, χωρίς κανένα κόστος


Το πώς θα συνεχίσει ο ΠΑΟΚ χωρίς προβλήματα είναι κάτι πολύ απλό. Ο Βρύζας έχει διάθεση να το βγάλει το κάρο από τη λάσπη, αρκεί να καταλάβει πως υπάρχουν αυτοί που προστατεύουν αυτή την προσπάθεια. Ανθρωπος είναι, θα κουραστεί και αυτός κάποτε στην περίπτωση που αμφισβητηθούν όλες οι επιλογές του.

Ο Βρύζας είναι ένας άνθρωπος διαφορετικός από τον Ζαγοράκη. Τόσα χρόνια καριέρας κατάφερε να μείνει σε «γυάλα», χωρίς να είναι αντικοινωνικός. Ισα ίσα, ήταν ένας άνθρωπος που δεν έδινε δικαιώματα και δεν έκανε εχθρούς. Το ότι είναι καλό παιδί, όμως, κατάφερε να είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Καριέρα έκανε και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Σε μια περίοδο που πολλοί τον είχαν τελειωμένο ποδοσφαιρικά. Απλά είναι διαφορετικό να λειτουργείς από μόνος σου, γνωρίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού, και διαφορετικά να λειτουργείς με το βάρος που έχει η καρέκλα της προεδρίας και με κανόνες που προσπαθούν να τους επιβάλουν άλλοι.

Σοφά οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ μιλάνε για στημένο κλίμα κατά του Ζαγοράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι το κλίμα παράγινε αρνητικό μετά τα περσινά πλέι οφ. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν μόνιμες-γνώριμες φωνές αντίδρασης για όλα τα θέματα στα ραδιόφωνα, δεν είναι τυχαίο πως οι εμμονές των λίγων έχουν γίνει σημαία προβληματισμού για τους υπολοίπους. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως οι οργανωμένοι κάνουν έντονη αυτοκριτική όσον αφορά τη φυγή του Ζαγοράκη. Επαναπαύτηκαν και το γνωρίζουν καλά.

Ο μηχανισμός του ΠΑΟΚ παραείναι δημοκρατικός και όταν το έγραψα παλαιότερα κατηγορήθηκα από συναδέλφους. Ο καθένας μπορεί αυθαίρετα να λέει ό,τι θέλει, να γράφει ό,τι θέλει και να μην έχει κανένα κόστος. Υπάρχει ξεκάθαρη ασέβεια απέναντι στο κοινό του ΠΑΟΚ. Αν πας να υπερασπιστείς, σε αποκαλούν «γραφείο Τύπου». Αν δεν το κάνεις, σε αποκαλούν «λίγο». Η ισορροπία του τρόμου είναι καθημερινή σε μια ομάδα που ψάχνει να βρει τη λογική της σε ένα σκηνικό παραλογισμού.

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ πρέπει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι σε όλους τους επιφανειακούς κριτές των πάντων. Επιφανειακούς, γιατί γνωρίζουν ελάχιστες παραμέτρους για τις αποφάσεις που σχολιάζουν. Και επιφανειακούς σε συναισθήματα, αφού δεν θέλουν να καταλάβουν ότι υπάρχει κόσμος που πονάει την ομάδα και επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής του όταν αυτή προβληματίζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις