Οδηγός το πάθος... Ζαφειρίου


Το όνομα και η φωτογραφία του Αγκουέρο φιγουράριζαν στον τίτλο και την παρουσίαση του χθεσινού άρθρου. Κι ο Αργεντίνος παικταράς, με ένα γκολ από το πουθενά, έδωσε χθες τη χαριστική βολή στον Παναθηναικό, αναγκάζοντας σε βαθιά υπόκλιση όσους δεν τον είχαν προσέξει ή δεν τον είχαν ακουστά...

Ελεγα χθες ότι “η Ατλέτικο, που δεν διαθέτει φυσικά μόνο Αγκουέρο, είναι μια ομάδα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Προφανώς δεν έχει υπολογίσει να αποκλειστεί από τον Παναθηναικό και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο... Διατηρώ την πεποίθηση ότι οι δύο αυτοί αγώνες με την Ατλέτικο Μαδρίτης θα αποτελέσουν για τους παίκτες του Παναθηναικού απλώς μια καλή εμπειρία...”

Αυτό ακριβώς έγινε και ήταν λογικό να γίνει. Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων είναι χαώδης, παρά τα τεράστια αμυντικά προβλήματα που εμφάνισε η Ατλέτικο. Κι αν ο επόπτης έβλεπε τον Σαλπιγγίδη που σκόραρε από θέση οφ σάιντ, ο Παναθηναικός ίσως δεν απέφευγε τη συντριβή. Παρεμπιπτόντως, το οφ σάιντ επισημάνθηκε αυτή τη φορά από τους τηλεσχολιαστές, ίσως όμως γιατί και οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής της ΝΕΤ τυγχάνουν οπαδοί του Ολυμπιακού και όχι του Παναθηναικού...

Επιτρέψτε μου να πω, βάση των αλλεπάλληλων κειμένων που έχουν ήδη δημοσιευτεί, ότι από πολύ νωρίς αντιλήφθηκα τι είδους έργο θα παίξουν φέτος στον Παναθηναικό. Είπα ότι αυτό το “πράγμα” δεν μπορεί να γίνει εύκολα ομάδα, είπα ότι θα κλάψουν οι μεγαλομέτοχοι τα λεφτά που πέταξαν για τον Σισέ, είπα ότι ο Τεν Κάτε είναι σε πολύ δύσκολη θέση προσπαθώντας να διαχειριστεί ένα έμψυχο δυναμικό που αποτελείται από εντελώς ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία. Είπα ακόμη ότι ο Παναθηναικός θα κληθεί να λύσει τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Στο χθεσινό παιχνίδι αποκαλύφθηκαν πολλά. Εκτός από την αγωνιστική γύμνια (ανάπτυξη με... γιόμες από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, κινήσεις στα τυφλά, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, άφθονες τρύπες και σαστιμάρα στην άμυνα, χρησιμοποίηση Μάτος στα... καλά καθούμενα, πεισματική περιθωριοποίηση του Νίνη και πολλά άλλα), έγινε σαφές για το σι συμβαίνει στα αποδυτήρια. Ο Τεν Κάτε δήλωσε μετά το ματς ότι τα ατομικά λάθη κοστίζουν όταν αντίπαλος είναι μια τόσο καλή ομάδα όπως η Ατλέτικο, ρίχνοντας την ευθύνη για την ήττα σε δυο τρεις παίκτες και “ξεχνώντας” ότι το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των λαθών... Ηρθε όμως αμέσως μετά, μπροστά στις κάμερες, ο Κώστας Κατσουράνης, για να τονίσει ότι κακώς η ομάδα ανοίχτηκε μετά το 1-1 και ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική τακτική, γιατί το 1-1 είναι ένα καλό σκορ, ενώ το 2-3 πολύ άσχημο. Με άλλα λόγια, ευθεία βολή προς τον προπονητή και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διαχειριστεί το παιχνίδι μετά την απροσδόκητη ισοφάριση από τον Σαλπιγγίδη.

Λίγο μετά, ο Μίμης Δομάζος έλεγε ότι... “αυτός δεν είναι προπονητής” και απορούσε “γιατί τον κρατάνε” οι υπεύθυνοι του Παναθηναικού. Και επειδή ο Μουν δεν βλέπεται, μολονότι κατά τον Πατέρα είναι ο... κορυφαίος δεξιός μπακ-χαφ στην Ευρώπη, πρότεινε ο “στρατηγός” με στόμφο “να πάνε να πάρουν τον Σειταρίδη”...

Οσοι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον Παναθηναικό, λυπάμαι πολύ, αλλά ή αφελείς είναι, ή δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο.

Για τον Σισέ, ας μην το κουβεντιάσουμε. Απών στην κυριολεξία από το γήπεδο. Και όπως ήδη έχω γράψει, τα κάστανα τα (ξανα) έβγαλαν από τη φωτιά, ή τουλάχιστον προσπάθησαν, μόνο ο Καραγκούνης, ο Σαλπιγγίδης και ο Κατσουράνης. Οι τρεις Ελληνες δηλαδή. Με τη συμβολή του Λέτο στο δεύτερο ημίχρονο. Μονίμως στον Παναθηναικό, οι μόνοι διακρινόμενοι είναι οι Ελληνες. Σύμπτωση;

Σήμερα, έρχεται η σειρά του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Την ΑΕΚ την έχω ικανή ακόμη και να διασυρθεί, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι... αυτό το Βασλούι. Λογικά, η ελληνική ομάδα είναι το απόλυτο φαβορί και θέλω να πιστεύω ότι θα πάρει την πρόκριση, έστω με προσπάθεια και στον αγώνα ρεβάνς.

Ο ΠΑΟΚ, επιμένω, είναι κι αυτός φαβορί, απλούστατα γιατί η Χέρενφειν, πέρα από τα ολλανδικά γονίδιά της, δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ανώτερο, κάτι πιο δυναμικό, ή κάτι πιο ποιοτικό από τον ΠΑΟΚ. Από τον καλό βέβαια ΠΑΟΚ που όλοι περιμένουμε απόψε να δούμε στην Τούμπα.

Ο Σάντος (αναμενόμενο) θέλει να κρατήσει, λέει, το μηδέν στο παθητικό. Αν δεν επαναληφθούν οι γκάφες στα στημένα, δεν θα δυσκολευτεί ο ΠΑΟΚ να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Το ζητούμενο είναι – και πιστεύω όλοι συμφωνούν- πώς θα βρεθεί ο τρόπος για να πετύχει και ένα και δύο, γιατί όχι και τρία γκολ. Φαντάζομαι ένα γκολ από νωρίς θα “ανοίξει” την ολλανδική ομάδα και θα αφήσει περισσότερους χώρους για τον ΠΑΟΚ. Θα είναι ένα ευνοικό σενάριο. Γιατί αν οι Ολλανδοί αγωνιστούν για να αποσπάσουν το 0-0 και ο ΠΑΟΚ δεν προηγηθεί νωρίς, το παιχνίδι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο κυλάει ο χρόνος.

Κακά τα ψέματα όμως. Πέρα από τις τακτικές των προπονητών και τις αμπελοφιλοσοφίες που μπορούμε να αραδιάζουμε όλοι μας πριν από τους αγώνες, εκείνα τα στοιχεία που ίσως μετράνε περισσότερο σε τέτοιου είδους ματς, είναι η θέληση, το πάθος, ο ενθουσιασμός και η πίστη στη νίκη.

Δείτε στο βίντεο τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Αρσεναλ με 1-0 στην Τούμπα και θυμηθείτε ότι τα θεμέλια για την ιστορική πρόκριση τα έβαλε ουσιαστικά με μια εκπληκτική προσπάθεια ο Ζαφειρίου, ένας από τους πιο παρεξηγημένους από την κερκίδα της Τούμπας παίκτες του ΠΑΟΚ και ένας από τους, θεωρητικά, πιο άτεχνους...

ΠΑΟΚ – ΑΡΣΕΝΑΛ 1-0

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις