Ο Πλατινί στην Τούμπα!

Η παρουσία του Θόδωρου Θεοδωρίδη, του ισχυρότερου Έλληνα αθλητικού παράγοντα εδώ και χρόνια, σε σχέση με την UEFA, δίπλα στον Μισέλ Πλατινί, ως «δεξί χέρι» του, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για πολύ καλύτερες σχέσεις των ελληνικών ομάδων με την διοργανώτρια.

Έτσι και σε πρόσφατη κουβέντα μεταξύ Πλατινί και Θεοδωρίδη, ο πρόεδρος της UEFA είπε: «Θόδωρε, την επόμενη φορά που θα πάω στην Ελλάδα, θέλω να πάω στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αφού είναι και η ομάδα του Τέο (Ζαγοράκη), αλλά εφόσον έχει προκριθεί σε ομίλους του Europa league».

Ο Θεοδωρίδης, στον οποίο έχει πολύ μεγάλη (»τυφλή» θα λέγαμε) εμπιστοσύνη ο Μισέλ Πλατινί, φυσικά δεν είχε καμία αντίρρηση και του είπε ότι εφόσον ο ΠΑΟΚ περάσει στους ομίλους, θα έρθουν μαζί στην Τούμπα.

Ο Πλατινί θυμήθηκε ότι στο μοναδικό γήπεδο που έχει αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι το Χαριλάου σε αγώνα Άρη-Σεντ Ετιέν (3-3) και δεν έκρυψε την επιθυμία του να έρθει πάλι στην πόλη, αφού και πριν από λίγα χρόνια είχε έρθει στην Τούμπα (επί Γούμενου), όταν δεν είχε ακόμη αναλάβει την προεδρία της UEFA.

Όπως και νάχει, η παρουσία του Πλατινί στην Τούμπα θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής δεν έκρυψε την έκπληξή του για την απόδοση του Ζαγοράκη και των υπολοίπων διεθνών μας στο EURO 2004, τότε που ο αρχηγός εκείνης της «χρυσής» πρωταθλήτριας Ευρώπης και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης.

Είχαν συναντηθεί στην απονομή, αλλά και στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ 2006, που έγινε στην Αθήνα, με επίσημο προσκεκλημένο τον Θόδωρο Ζαγοράκη.

Εφόσον λοιπόν, ο ΠΑΟΚ περάσει σε όμιλο του Europa league, ο Μισέλ Πλατινί θα έρθει σίγουρα σε έναν αγώνα που θα διεξαχθεί στην Τούμπα. Σ΄ αυτή τη διοργάνωση (2009-2010) θα εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα της UEFA και της FIFA με 5 διαιτητές σε κάθε παιχνίδι.

Πέντε διαιτητές στα ματς του Europa league

Ο κύβος ερρίφθη! Ο Μισέλ Πλατινί έριξε την ιδέα και μόλις προχτές δόθηκε η άδεια από το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου: Πέντε διαιτητές σε κάθε ματς!

Από τη φετινή διοργάνωση του Europa league και συγκεκριμένα από τη φάση των ομίλων η UEFA θα εφαρμόσει το νέο σύστημα διαιτησίας σε κάθε παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, θα σφυρίζουν δυο διαιτητές εντός του αγωνιστικού χώρου, μοιράζοντας το γήπεδο στα δυο μισά του. Ο ένας ρέφερι από την γραμμή του άουτ έως το κέντρο και ο άλλος αντίστοιχα στο άλλο μισό. Θα υπάρχουν δυο βοηθοί στις γραμμές, αλλά χωρίς σημαιάκια και θα τρέχουν στην «τυφλή», λεγόμενη, πλευρά του διαιτητή, ο οποίος θα υποχρεούται να εφαρμόζει το διαγώνιο σύστημα διαιτησίας. Οι βοηθοί θα ενημερώνουν τον διαιτητή με σύστημα ενδοεπικοινωνίας για όσα δεν τυγχάνουν της προσοχής του ρέφερι.
Ο σημερινός τέταρτος διαιτητής γίνεται… πέμπτος, με τον ίδιο ακριβώς ρόλο που έχει σήμερα, αλλά με έμφαση στην αντιμετώπιση μη αθλητικής συμπεριφοράς από τους πάγκους των ομάδων.

Ο Πλατινί θα εφαρμόσει αυτό το σύστημα σε όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Europa league και θέλει πάρα πολύ να βοηθήσει ώστε αυτή η διοργάνωση να πετύχει, γι αυτό και αποφάσισε να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια αυτής της διοργάνωσης και όχι του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το σύστημα που παρουσιάζει για πρώτη φορά το «Μ» σε πανελλήνια αποκλειστικότητα, θα εφαρμοστεί 100%, γιατί ο πρόεδρος της UEFA πιστεύει ότι μόνο έτσι θα μειωθούν τα λάθη των διαιτητών, για τα οποία παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχουν, όπως τουλάχιστον λέει στους στενούς του συνεργάτες και φυσικά διαφωνεί κάθετα με την κριτική διαιτησίας μέσω βίντεο.

Λέει μάλιστα ότι το βίντεο είναι η καταστροφή της διαιτησίας και του διαιτητή, δεν μπορεί να παρουσιάσει με απόλυτη καθαρότητα την όποια φάση και χάνει το ενδιαφέρον του το ποδόσφαιρο και η διαιτησία.
Με το σύστημα πέντε διαιτητών, ο Μισέλ Πλατινί πιστεύει ότι «με παραπάνω μάτια μέσα στο γήπεδο, θα ελαχιστοποιηθούν τα λάθη των διαιτητών», όπως τουλάχιστον είπε στον Θόδωρο Θεοδωρίδη, που επιβεβαίωσε την είδηση στο «Μ».

Αλλαγές λοιπόν και μοντέρνα συστήματα από τον Πλατινί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις