Εγκωμίτης: «Είμαι πλέον οπαδός του ΠΑΟΚ»


Ο μικρός Θοδωρής ήταν δεν ήταν 40 ημερών όταν ο πατέρας του Γιώτης Εγκωμίτης, μάζευε τα πράγματα του από την Θεσσαλονίκη για να επιστρέψει στην Κύπρο και τον Εθνικό Άχνας. Σήμερα, διανύοντας πλέον τον τρίτο χρόνο της ηλικίας του, έχει την δυνατότητα να λέει πέντε κουβέντες. Φυσικά δεν πρόλαβε να ζήσει τις μεγάλες στιγμές του πατέρα του. Δεν είχε την δυνατότητα να δει την Τούμπα να αποθεώνει τον Εγκωμίτη (όπως για παράδειγμα οι δύο του κόρες) και δεν μπορούσε ασφαλώς να καταλάβει τι συνέβαινε τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Τώρα όμως, όταν ο πατέρας του μας έβαλε να τον ρωτήσουμε ποία ομάδα υποστηρίζει, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «ΠΑΟΚάρα» φώναζε ο μικρός και ο Γιώτης καμάρωνε ακούγοντας τον. «Θα τον κάνουμε κι αυτόν ΠΑΟΚτσή» έλεγε χαρακτηριστικά, δίνοντας ένα στίγμα του πως σκέφτεται η οικογένεια Εγκωμίτη, μολονότι πήγαν τρία χρόνια από τότε που έφυγε από τον δικέφαλο. Οι δεσμοί πάντως παρέμειναν. Φιλίες με αρκετό κόσμο αλλά ακόμη και σπίτι στην κοντινή Χαλκιδική που προσφέρει πάντοτε μία νότα δροσιάς και ξεκούρασης. Ο Γιώτης δεν ήταν δυνατό να μην περάσει και από την Θεσσαλονίκη. Μία πόλη που αγάπησε και τον αγάπησαν. Το μυαλό του άλλωστε ταξιδεύει πάντοτε σε εκείνες τις πολύ μεγάλες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος. Τώρα που τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια θα κρεμαστούν μία και καλή, μοιάζει να νιώθει ευλογημένος όπως ο ίδιος λέει που ένιωσε αυτό το μεγαλείο. Αυτό είναι αληθινά μεγάλη υπόθεση…

- Γιώτη διαπιστώνω ότι δεν λησμονείς τα μέρη μας.
«Όχι φυσικά ποτέ. Φροντίζουμε σχεδόν κάθε χρόνο με την οικογένεια μου, όποτε έχουμε την δυνατότητα να ερχόμαστε στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική το καλοκαίρι. Είναι πολύ όμορφα εδώ και φυσικά έχουμε και αρκετούς φίλους να δούμε».
- Πάνε τρία χρόνια τώρα από τότε που αποχώρησες.
«Περνάει γρήγορα ο χρόνος πραγματικά. Ήταν μία δύσκολη στιγμή όμως ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί και από εμένα και από την σύζυγο μου. Ήμασταν ήδη αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, περάσαμε πολύ καλές στιγμές, όμως έπρεπε να επιστρέψουμε στην Κύπρο. Τότε τα πράγματα δεν είχαν πάει και πολύ καλά με τον ΠΑΟΚ, οπότε ήταν η στιγμή να γυρίσουμε».
- Αν δεν κάνω λάθος αποφάσισες να σταματήσεις φέτος το ποδόσφαιρο.
«Ναι αγωνιζόμουν μέχρι το καλοκαίρι στον Εθνικό Άχνας. Αποφάσισα όμως να σταματήσω. Ήταν μία απόφαση που είχα πάρει καιρό τώρα καθώς κατάλαβα ότι είμαι πλέον «γεμάτος» ποδοσφαιρικά και έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικά. Εξάλλου πρέπει να κατανοείς πότε πρέπει να φεύγεις από τα γήπεδα».
- Στην Κύπρο οργανώνεται και ένα παιχνίδι προς τιμήν σου τον Οκτώβριο.
«Είναι ένας αγώνας που θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για μένα, καθώς θα με τιμήσουν άνθρωποι που πέρασα μαζί τους πολύ καλές στιγμές, όπως βέβαια και οι Κυπριακές ομάδες που έχω αγωνιστεί. Ήδη προσπαθούμε να διοργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα εκείνη την ημέρα και πιστεύω όλα θα πάνε καλά. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερα και πολύ ξεχωριστό για κάθε ποδοσφαιριστή».
- Θα υπάρχει αντιπροσωπεία του ΠΑΟΚ;
«Δεν το γνωρίζω αυτό ακόμη. Όπως προανέφερα τώρα διοργανώνουμε το παιχνίδι αυτό, οπότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα είναι μεγάλη μου χαρά πάντως, αφού ο ΠΑΟΚ ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας και της ζωής μου».
- Δεν ήσουν από αυτούς που συνήθιζες να αλλάζεις φανέλα. Τρεις ήταν όλες κι όλες οι ομάδες στην καριέρα σου. Εθνικός Άχνας, Ανόρθωση, ΠΑΟΚ και ξανά Εθνικός.
«Ήμουν από τους ανθρώπους που «δενόμουν» με τις ομάδες και με το περιβάλλον γενικότερα. Από την στιγμή που πρόσφερα και με ήθελαν δεν είχα ιδιαίτερους λόγους για να φύγω. Είναι όμως γενικά ο χαρακτήρας μου τέτοιος».
- Σήμερα τον ΠΑΟΚ τον παρακολουθείς φαντάζομαι.
«Ασφαλώς, όσο μπορώ τουλάχιστον τον παρακολουθώ και προσπαθώ να ενημερώνομαι. Μπορεί να μην αγωνίζομαι πλέον στον ΠΑΟΚ όμως μπορώ να πω ότι είμαι πλέον οπαδός του ΠΑΟΚ και χαίρομαι πάντοτε όταν κερδίζει».
- Τι επιφυλάσσει το ποδοσφαιρικό μέλλον για τον Γιώτη Εγκωμίτη; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται να φύγεις από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
«Είναι κάτι που έχω σκεφτεί φυσικά. Μέσα στα σχέδια μου είναι να αποκτήσω το δίπλωμα προπονητή και να εξασκήσω το επάγγελμα. Θεωρώ ότι μπορώ να τα καταφέρω. Προς το παρών ήθελα λίγο να ξεκουραστώ. Να κάνω διακοπές Αύγουστο, γιατί είχα να κάνω πολλά χρόνια (γέλια) και να οργανώσουμε το παιχνίδι που θα γίνει προς τιμήν μου. Από την επόμενη χρονιά θα έχω λογικά το δίπλωμα και θα μπορέσω να εξασκήσω το επάγγελμα».
- Συνεπώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπολογίζει σε ένα καλό «μάτι» στην Κύπρο.
«Αυτό είναι σίγουρο. Αν δεν βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ ποίον θα βοηθήσουμε…»

«Με τον Ζαγοράκη υπάρχει τουλάχιστον εμπιστοσύνη και σταθερότητα»

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια κάνει μία μεγάλη προσπάθεια έχοντας πλέον τον Θοδωρή Ζαγοράκη στον προεδρικό θώκο. Ο Γιώτης Εγκωμίτης που ήταν συμπαίκτης του Ζαγοράκη για έναν χρόνο, παρακολουθούσε τις εξελίξεις έπειτα από μακριά. Πάντως ομολογεί ότι: «Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν έτσι κι αλλιώς ένας άνθρωπος με ηγετική μορφή. Είχε κάνει ένα πολύ καλό όνομα και συγκέντρωνε την αγάπη του κόσμου. Θεωρώ ότι για τον ΠΑΟΚ όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα και από την στιγμή που δεν υπήρχαν επιχειρηματίες να βάλουν πολλά χρήματα ήταν η καλύτερη λύση».
- Τι θεωρείς ότι έχει προσφέρει παραπάνω ο κ. Ζαγοράκης;
«Έδωσε κάτι το οποίο για εμάς ήταν μακρινό όταν αγωνιζόμασταν στον ΠΑΟΚ. Με τον Θοδωρή Ζαγορά στην διοίκηση υπάρχει διοικητική σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Τόσο από την πλευρά του κόσμου, όσο και από την πλευρά των παικτών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την λειτουργία μίας ομάδας. Εμάς μας είχε λείψει αυτό. Οι συζητήσεις στα αποδυτήρια πολλές φορές είχαν να κάνουν με το οικονομικό, δεν εμπιστευόμασταν εύκολα ανθρώπους ενώ και ο κόσμος αντιμετώπιζε με επιφυλακτικότητα την διοίκηση».
- Ο ΠΑΟΚ πέρυσι έκανε ένα πρώτο σπουδαίο βήμα. Θεωρείς ότι το μέλλον του μπορεί να είναι καλύτερο;
«Πέρυσι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ αποτελεσματικός και ουσιαστικά έβγαλε στο γήπεδο μία πειθαρχία και ουσία στο παιχνίδι του. Θα μπορούσε αν ήταν πιο τυχερός στα Play-off να έχει πάρει και καλύτερη θέση. Ο ΠΑΟΚ παίρνει μεγάλη δύναμη από τον κόσμο του και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Έχοντας εξασφαλισμένη μία Τούμπα γεμάτη, θεωρώ ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την Τούμπα και με βάση την έδρα του να κάνει μία ακόμη καλύτερη σεζόν. Έχει πάρει καλούς ποδοσφαιριστές και έχει γενικά ένα πολύ καλό υλικό. Γιατί όχι λοιπόν και ψηλότερα»;
- Ξέρεις φυσικά ότι ο κόσμος διψάει για πρωταθλητισμό.
«Λογικό είναι. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έτσι έχουν μάθει να βλέπουν τον ΠΑΟΚ και δικαίως έχουν υψηλές απαιτήσεις. Νομίζω ότι με τις σωστές κινήσεις και από την στιγμή που υπάρχει μία πολύ καλή διοικητική κατάσταση, είναι θέμα χρόνου να κάνει ο ΠΑΟΚ πρωταθλητισμό. Το ζήτημα για μένα είναι να υπάρχει διάρκεια και κάθε χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερος».

«Εκείνη η ομάδα «χτυπούσε» πρωτάθλημα, αλλά…»

Στις αρχές τις χιλιετίας ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να αναγεννάται. Με ένα εξαιρετικό ρόστερ, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς προπονητή και με τον κόσμο να είναι στο πλευρό της ομάδας, έδειχνε έτοιμος να κάνει το ξεπέταγμα και να διεκδικήσει ξανά ένα πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια. Το 2001 κατακτά το κύπελλο σε έναν επιβλητικό τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό και όλοι σκεφτόταν το κάτι παραπάνω. Ο Γιώτης Εγκωμίτης με μία χαρακτηριστική γκριμάτσα, δείχνει την δυσφορία του και την στεναχώρια του ίσως όταν αναφερόμαστε σε εκείνη την ομάδα. «Ήταν κρίμα κι άδικο πραγματικά. Είχαμε δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα κι επειδή είχα την δυνατότητα να βλέπω και τους αντιπάλους ήμουν σίγουρος πως εκείνος ο ΠΑΟΚ μπορούσε εύκολα να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν είχαμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν. Είχαμε φοβερή ποιότητα σαν ομάδα, μεγάλη δυναμική φυσικά και ένα πολύ καλό σύνολο. Δεν είχαμε όμως αυτό που υπάρχει σήμερα. Μία διοικητική σταθερότητα. Έναν πρόεδρο να έχει συσπειρωμένο τον κόσμο και κυρίως να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα που φθείρουν τον σύλλογο».
- Θεωρείς δηλαδή ότι αν όλα ήταν καλά στο οικονομικό κομμάτι, για τον ΠΑΟΚ τότε θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.
«Ναι ασφαλώς. Εκείνος ο ΠΑΟΚ διέθετε άλλωστε ποδοσφαιριστές που ήταν φθασμένοι και δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον ΠΑΟΚ ακολούθησαν επίσης μεγάλη καριέρα. Μόνο να σκεφτείτε ποίοι ποδοσφαιριστές έμεναν στον πάγκο αρκεί για να διαπιστώσετε την δυναμική εκείνης της ομάδας. Όμως τα οικονομικά προβλήματα μας είχαν λυγίσει. Ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης στα αποδυτήρια και γενικά έφθειρε την ομάδα κάθε μέρα. Μετά έφυγε ο Οκκάς, ο Γεωργιάδης, ο Τετράντζε, ο Καφές και άλλα παιδιά στην συνέχεια με αποτέλεσμα να πάμε πάλι πίσω. Ήταν κρίμα πραγματικά για εκείνη την ομάδα».

«Αξέχαστες οι στιγμές των δύο κυπέλλων»

Για έναν ΠΑΟΚ που είχε να κατακτήσει τίτλο από το 1985, δεν ήταν και λίγο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή που έμεινε έξι χρόνια στον δικέφαλο, να κατακτά δύο κύπελλα. Ο Γιώτης Εγκωμίτης είχε αυτή την ευτυχία και βέβαια τα δύο μετάλλια κοσμούν το σπίτι του στην Κύπρο. «Στο ποδόσφαιρο έχεις πάντοτε να θυμάσαι πολλά πράγματα όμως οι τίτλοι είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι βέβαιο πως πρόκειται για τις καλύτερες μου στιγμές στην ομάδα του ΠΑΟΚ».
- Να θυμηθούμε λίγο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πρώτα το 2001, τον τελικό με τον Ολυμπιακό. Ήσουν ο παίκτης που είχε ανοίξει το σκορ.
«Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ αυτό το παιχνίδι. Ήταν απίστευτο αυτό που είχαμε ζήσει. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό και δεν είχαμε φοβηθεί ούτε λεπτό ότι μπορεί να το χάσουμε. Ο κόσμος στις εξέδρες είχε τρελαθεί. Όλες τις προηγούμενες ημέρες γενικά υπήρχε μία τρέλα. Ήταν και το γεγονός ότι παίζαμε με τον Ολυμπιακό αλλά και το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ είχε πολλά χρόνια να πάρει έναν τίτλο. Από τα καλύτερα βράδια της ζωής μου».
- Κάποιοι έλεγαν ότι ήσουν μακράν ο πολυτιμότερος εκείνης της νύχτας.
«Τους ευχαριστώ. Είχα πάει καλά βέβαια όμως όλη η ομάδα είχε πιάσει ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Το θέλαμε πολύ εκείνο το κύπελλο και το κατακτήσαμε».
- Και μετά;
«Μετά… χαμός. Ειδικά αυτό που συνέβη στον Λευκό Πύργο την επόμενη μέρα δεν είχε προηγούμενο. Ήταν μεγάλες στιγμές».
- Δύο χρόνια μετά ένα ακόμη κύπελλο με αντίπαλο αυτή την φορά τον Άρη.
«Εκείνο το παιχνίδι ήταν πολύ ξεχωριστό γιατί είχε γίνει στην Τούμπα και βέβαια είχαμε την μεγαλύτερη πίεση, καθώς δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα χάσουμε ένα κύπελλο μέσα στο σπίτι μας. Υπήρχε πολύ μεγάλη συζήτηση όλες τις προηγούμενες ημέρες. Ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άρη και μάλιστα τελικός ήταν το μεγάλο θέμα της πόλης. Θυμάμαι τον κόσμο πόσο πολύ ήθελε εκείνο το τρόπαιο. Τα πράγματα πήγαν καλά και τα καταφέραμε».

«Μπορεί να περάσει τη Χέρενφεν»

Η άφιξη του στην χώρα μας συνδυάστηκε με τον επαναληπτικό αγώνα κόντρα στην Βαλερένγκα και φυσικά ο Γιώτης Εγκωμίτης παρακολούθησε την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον ΠΑΟΚ, όμως η πρόκριση ήρθε. Ο Κύπριος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σίγουρα περιμέναμε όλοι μας τον ΠΑΟΚ καλύτερο. Έχασε πολλές ευκαιρίες και το σκορ μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Η ουσία βέβαια, ειδικά την εποχή αυτή είναι ότι πήρε την πρόκριση και μπορεί να βρεθεί στον επόμενο γύρο».
- Τώρα τον περιμένει η Χέρενφεν. Μπορεί να τα καταφέρει;
«Αναμφίβολα και μπορεί να περάσει ο ΠΑΟΚ, έστω κι αν με τις Ολλανδικές ομάδες δεν έχει και τόσο καλή παράδοση. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον μία ομάδα που ξέρει τι ψάχνει στον αγωνιστικό χώρο και έχει τρόπο να παίρνει αποτελέσματα. Το «κλειδί» θα είναι σίγουρα το πρώτο ματς στην Τούμπα, αφού εκεί πρέπει να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα για να το διαχειριστεί κατάλληλα στην Ολλανδία. Θα είναι μεγάλη υπόθεση αν κατορθώσει να περάσει στους ομίλους. Το χρειάζεται αυτό ο ΠΑΟΚ».
- Εσύ είχες αντιμετωπίσει παλαιότερα Ολλανδικές ομάδες. Την Άλκμααρ, την Αϊντχόβεν. Ξέρεις περίπου τα χαρακτηριστικά τους.
«Η ολλανδική σχολή σαφέστατα και είναι πολύ υπολογίσιμη και δεν μπορεί κανείς να την υποτιμήσει. Οι Ολλανδικές ομάδες έχουν κατά βάση έναν όμοιο τρόπο παιχνιδιού. Είναι ομάδες επιθετικές και δεν θα προσπαθήσουν να κλειστούν για να πάρουν αποτέλεσμα. Εμείς τότε θυμάμαι ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκλείσει την Αϊντχόβεν αλλά δεν ήμασταν πολύ τυχεροί στον επαναληπτικό. Μας είχε ακυρωθεί και ένα γκολ… Δεν είναι «θηρία» που λέμε οι ομάδες και ειδικά η Χέρενφεν, όμως σίγουρα χρειάζονται μεγάλη προσοχή γιατί σε μία καλή τους μέρα και αν δεν είσαι συγκεντρωμένος πίσω μπορεί και να σε «σκοτώσουν». Είναι όμως και ευάλωτες πίσω».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις