«Τετράδα πρωταθλήματος»

«Τετράδα πρωταθλήματος» santos_proponisi.jpgΝα βάλει τον ΠΑΟΚ μέσα στις τρεις μεγάλες αθηναϊκές ομάδες θέλει ο Φερνάντο Σάντος. Ο προπονητής του δικεφάλου παρέθεσε συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου και δήλωσε ότι επιθυμεί να σταθεροποιήσει τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης σε υψηλό επίπεδο. Ο Πορτογάλος τεχνικός ανέφερε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να παίξει με 4-4-2 με το σημερινό ρόστερ ενώ αποκάλυψε ότι πίστεψε από την πρώτη στιγμή στον Ζαγοράκη θα θα ήθελε να δουλεύει και του χρόνου στην Τούμπα.


Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός για την εικόνα του ΠΑΟΚ εξαιτίας της εμφάνισης στο φιλικό παιχνίδι με την Τσίβας. Εσείς πως βλέπετε το θέμα;
«Δεν πρέπει να επικεντρώσουμε την προετοιμασία σε ένα φιλικό. Η προετοιμασία είναι για να γίνει δουλειά σε πολλά επίπεδα και οι προπονήσεις μετράνε. Κανένα αποτέλεσμα και καμία αγωνιστική εικόνα στην παρούσα φάση δεν θα μας αποπροσανατολίσει από την ανταγωνιστική νοοτροπία που δημιουργήσαμε πέρυσι θέλουμε να κρατήσουμε και φέτος. Καταλαβαίνω ότι βγαίνει κούραση σε παίκτες από την επιβάρυνση των δύο πρώτων εβδομάδων. Στην παρούσα φάση της προετοιμασίας δεν μπορείς να βγάλεις μέσα στο γήπεδο την πραγματική σου δυναμική και τεχνική, ούτε βέβαια ακόμη και την τακτική στο βαθμό που θέλουμε λόγω κούρασης. Αυτοί οι τομείς απαιτούν να είναι οι παίκτες φρέσκοι και σωματικά αλλά και στο μυαλό. Αναγνωρίζουμε τον παράγοντα κούραση στην παρούσα φάση, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για όλα. Οι παίκτες ξέρουν καλά ότι φέτος έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών μας, καθώς στις 30 Ιουλίου δίνουμε το πρώτο μας παιχνίδι στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τότε και αυτό ξεκινάει από την ανταγωνιστική νοοτροπία που πρέπει να δείχνουμε παντού, η οποία δεν εξαρτάται από την κούραση. Είναι αδύνατον στο πρώτο μας επίσημο παιχνίδι να βρεθούμε σε φουλ αγωνιστική φόρμα, οπότε πρέπει να ισορροπήσουμε την έλλειψη ετοιμότητας με σωστή αγωνιστική νοοτροπία. Είμαι σίγουρος ότι η εικόνα των τελευταίων φιλικών στην Ολλανδία θα είναι διαφορετική. Και περιμένω να είναι καλύτερες οι εμφανίσεις τις ομάδας επειδή οι παίκτες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη φρεσκάδα από το γεγονός ότι οι προπονήσεις θα μειώνονται σταδιακά σε διάρκεια και ένταση».

Στα πρώτα φιλικά φάνηκε η μεσαία γραμμή να μην έχει σωστά τρεξίματα και να μένει πίσω όλη η ομάδα. Θα αλλάξει αυτό;
«Είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό. Θα αλλάξουμε κάποια πράγματα καθώς φάνηκε ότι με δύο παίκτες σε κεντρικό άξονα δεν πάει η ομάδα όπως πρέπει. Θα βάλουμε πιο πολλούς παίκτες στη μεσαία γραμμή για να κερδίσουμε μάχες και να βγάλουμε σωστά μπροστά την ομάδα».

Άρα θα δούμε αλλαγή του συστήματος από 4-4-2 που δοκιμάζατε ως τώρα στην προετοιμασία σε 4-3-3, επειδή ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί με αυτό το ρόστερ που διαθέτει να παίξει 4-4-2;
«Είναι γεγονός ότι δε μας ταίριαξε το 4-4-2. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παίξει με 4-4-2 όπως το θέλω εγώ, με το σημερινό ρόστερ. Δεν έχουμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το σύστημα. Και το λέω αυτό με βεβαιότητα γιατί κατά το παρελθόν έχω παίξει πολλές φορές 4-4-2, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα».

Αφού προτιμάτε το 4-4-2, γιατί δεν αποκτήθηκαν παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά για να παίξει έτσι ο ΠΑΟΚ;
«Δεν είπα ότι προτιμώ το 4-4-2 και κανένα άλλο σύστημα. Και το 4-3-3 είναι από τα αγαπημένα μου. Και δεν είναι μόνο οι παίκτες που πήραμε στις μεταγραφές, είναι και κάποιοι που θέλαμε να πάρουμε αλλά δεν τα καταφέραμε τελικά. Με αυτό δυναμικό που έχουμε δεν μπορούμε να παίξουμε 4-4-2. Έτσι θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο 4-3-3 και θα δουλέψουμε με αυτούς τους παίκτες που έχουμε για να γίνουμε καλύτερη ομάδα».

Ποιος ήταν ο δικός σας ρόλος στις μεταγραφές;
«Αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα. Έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ και το εμπιστευόμαστε απόλυτα. Κάνουμε κάποιες δοκιμές και επικεντρώνουμε τη δουλειά μας σε αυτούς τους παίκτες που έχουμε».

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο ένταξης των μεταγραφών στην ομάδα;
«Ναι, είμαι ικανοποιημένος καθώς έχουν δουλέψει πολύ σε μεγάλες εντάσεις προπονήσεων που κάποιοι δεν είχαν συναντήσει ποτέ πριν. Όλοι οι παίκτες δείχνουν μεγάλη αφοσίωση στις οδηγίες και τον τρόπο που δουλεύουμε και είναι καλός ο ρυθμός προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της ομάδας. Υπάρχουν βέβαια κάποιες διαβαθμίσεις. Ο Φωτάκης για παράδειγμα είναι πιο κοντά από άποψη τακτικής σε αυτά που ζητάμε καθώς έχει μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ για άλλους παίκτες όπως οι Κουτσιανικούλης, Παπάζογλου, Αμπουμπακάρι δουλεύουν ίσως πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο και δεν ξέρουν τι ακριβώς ζητάμε για να ανταποκριθούν άμεσα. Και πάλι όμως είμαι ικανοποιημένος από όλους, και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα αποτελέσουν εργαλεία της ομάδας».

Προετοιμασία έκαναν με την πρώτη ομάδα και κάποιοι πιο μικροί σε ηλικία παίκτες. Πιστεύετε ότι έχουν ταλέντο και θα μπορέσουν γρήγορα να προσφέρουν;
«Καταρχάς έχουμε μικρούς παίκτες και στην πρώτη ομάδα, όπως είναι ο Παπάζογλου, ο Κουτσιανικούλης κτλ. Νομίζω ότι σίγουρα έχουν ταλέντο και θα χρησιμεύσουν στην ομάδα αλλά χρειάζονται το χρόνο τους. Δεν είναι έτοιμοι για να βρουν μία σταθερότητα καθώς τόσα χρόνια δεν δούλευαν με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους όπως έχουμε εμείς τώρα».

Πως μπορεί να κοντράρει ο ΠΑΟΚ ομάδες με τριπλάσιο και τετραπλάσιο μπάτζετ; Μπορεί η ομάδα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ανταγωνισμού;
«Εμείς παραμένουμε πιστοί στο πλάνο που είχαμε θέσει εξ αρχής πριν από δύο χρόνια. Βάσει αυτού θέλαμε τον 3ο χρόνο ο ΠΑΟΚ θα σταθεροποιηθεί μέσα στις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και να διεκδικεί τα ίδια πράγματα με αυτές. Εγώ βλέπω την ομάδα να σταθεροποιείται σε ένα υψηλό επίπεδο κοντά σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Άρα στο εξής κάθε χρόνο αυτές οι τέσσερις ομάδες θα διεκδικούν το πρωτάθλημα, και θα είναι αυτές που θα παλέψουν για τις πρώτες θέσεις. Εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά σε αυτές τις τρεις ομάδες.

Θα είστε ικανοποιημένος με μία σεζόν όπως η περσινή;
«Σαφέστατα και θα είμαι, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι μέσα στο πλάνο. Αν ο ΠΑΟΚ κάνει και φέτος ότι πέρυσι θα είναι μία επιτυχία. Θέλουμε να παλέψουμε για μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις και να είμαστε εκεί κοντά στην κορυφή με μικρή βαθμολογική διαφορά. Αν μείνουμε 15-20 βαθμούς πίσω, τότε θα είναι αποτυχία».

Πέρυσι έλειπε το εύκολο γκολ από τον ΠΑΟΚ. Πιστεύετε ότι με τις μεταγραφές που έγιναν θα βρεθεί η λύση;
«Έχουμε άλλες λύσεις, άλλου τύπου και πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Έχουμε πίκτες με χαρακτηριστικά που θα δώσουν λύσεις και από τα πλάγια, όπως για παράδειγμα ο Φιλομένο, ο Κουτσιανικούλης, ο Βιερίνια… Υπάρχει επίσης φέτος και ο Φωτάκης στην ομάδα, ο οποίος θα δώσει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μας έλειψε, τα σουτ έξω από την περιοχή. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, και αν κάτι δεν πηγαίνει καλά μπορούμε να το αλλάζουμε. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα συγκρίσεις με πέρυσι. Πέρυσι η πρόοδος της ομάδας ήταν αλματώδης! Πρόπερσι είχαμε μία καταστροφική σαιζόν και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην ομάδα μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό που έγινε ήταν εκπληκτικό. Και είχαμε δύο μήνες προετοιμασία πέρυσι, ενώ τώρα έχουμε λιγότερο χρόνο. Μέχρι να φτάσουμε στην έναρξη του πρωταθλήματος υπάρχει χρόνος, αλλά πρέπει να παίξουμε σωστά και στην Ευρώπη, ακόμη κι αν δεν είμαστε 100% έτοιμοι».

Πότε θεωρείτε ότι οι φίλαθλοι θα κάτι παραπάνω πρέπει ζητήσουν κάτι παραπάνω;
«Ο κόσμος έχει πάντα πιο υψηλές απαιτήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει κάθε δίκαιο να παραπονεθεί αν ο ΠΑΟΚ δεν είναι ανταγωνιστικός με τις τρεις ομάδες των Αθηνών. Αν μέσα στο πρωτάθλημα μείνουμε 15 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, τότε ο κόσμος έχει δίκαιο να παραπονιέται. Αλλά αν είμαστε ακόμη και 5-6 βαθμούς πίσω από την κορυφή τότε παραμένουμε ανταγωνιστικοί και είμαστε μέσα στο στόχο μας. Τώρα είναι πιο ξεκάθαροι οι στόχοι, κάτι που έλειψε στον ΠΑΟΚ όλα τα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου στην Ελλάδα από το 2000 και μετά. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να παλεύει παντού και να είναι ανταγωνιστικός».

Τι έχετε να πείτε για την πρόσληψη του πρώην προέδρου της ΕΠΟ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ρόλο εκτελεστικού διευθυντή;
«Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο οργάνωσης. Και με καλύτερη οργάνωση προσπαθεί να φτάσει εκεί που ήταν κάποτε. Δεν μιλάω για οπαδούς και ιστορία. Μιλάω για άλλα θέματα τα οποία κάνουν μία μεγάλη ομάδα μεγαλύτερη και τη φέρνει στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Αρκεί να δούμε τώρα την οργάνωση που έχει όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ στο οποίο όλοι ξέρουν τις αρμοδιότητές τους. Τώρα ο ΠΑΟΚ λειτουργεί σαν μεγάλη ομάδα με διακριτούς ρόλους σε όλα τα πόστα, το αθλητικό κέντρο να είναι σε εξέλιξη και η ομάδα έχει ανακτήσει πλέον το σεβασμό όλων. Κάθε άνθρωπος που έρχεται στον ΠΑΟΚ αναλαμβάνει και ένα ρόλο βοηθώντας την ομάδα να ανέβει επίπεδο. Οι μεγάλες ομάδες δεν είναι μόνο αυτές που έχουν καλούς παίκτες και προπονητή, αλλά τεράστια οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Σε όλους τους τομείς. Η Μάντσεστερ και η Μίλαν είναι καλύτερες ομάδες όχι μόνο επειδή έχουν περισσότερα χρήματα αλλά επειδή έχουν τέλεια οργάνωση παντού. Εμείς είμαστε στην αρχή και κάνουμε κάποια βασικά πράγματα. Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Κάνουμε σκάουτινγκ σε συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αν μας τύχει κάτι καλό θα πούμε όχι. Ο ΠΑΟΚ θα πάει ακόμη καλύτερα με το αθλητικό κέντρο και θα έχει μεγαλύτερη σταθερότητα. Όλα όσα χρειάζονται στην ομάδα έχουν μπει σε ένα δρόμο και ο κόσμος που περιμένει πολλά χρόνια χωρίς κανένα φως στο τούνελ και ήταν μέσα στο σκοτάδι χωρίς ελπίδα, πλέον αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει φως και η ομάδα πηγαίνει μπροστά σε όλα τα θέματα».

Πιστεύατε εξ αρχής όταν ήρθατε στον ΠΑΟΚ ότι μέσα σε δύο χρόνια η ομάδα θα μεταμορφωθεί;
«Πίστεψα στο Ζαγοράκη. Τον γνώριζα σαν προσωπικότητα και πίστεψα στο πλάνο που μου είπε. Με γνώριζε από την ΑΕΚ και μου ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα που ήξερε ότι μπορώ να κάνω. Ξέρει ότι εγώ δεν δίνω ψεύτικες ελπίδες και δεν θα πω αυτά που θέλουν να ακούσουν οι οπαδοί. Ήξερα το σοβαρό πλάνο, αλλά το αποτέλεσμα κανείς δεν το ήξερε. Κανείς δεν ξέρει το μέλλον. Ο ΠΑΟΚ κατά την άποψη μου έχει μπει σε σωστές ράγες για να πάει καλύτερα στο μέλλον, ακόμη και χωρίς Ζαγοράκης και Σάντος. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα βρίσκεται σταθερά ψηλά και τα επόμενα χρόνια και θα γίνει η Ελλάδα όπως η Ιταλία, η Αγγλία και άλλες χώρες όπου 3-4 ομάδες διεκδικούν τον τίτλο. Έτσι πρέπει να γίνεται και όχι όπως στην Ελλάδα (και την Πορτογαλία τελευταία…) όπου ένας πάντα παίρνει τον τίτλο… Φέτος όλοι θα μιλάνε για τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνο τρεις…»

Του χρόνου θα είστε και πάλι μαζί στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ;
«Θα περάσουμε σε άλλα πράγματα και αν είναι να κοιτάξουμε πιο ψηλά, ναι θα ήθελα να είμαι. Αλλά από την αρχή αυτό που είχαμε πει με το Ζαγοράκη ήταν να κάνουμε ένα τριετές πλάνο. Μετά από τα τρία χρόνια θα δούμε αν θα συνεχίσουμε και παρακάτω. Έχω μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό μου και θέλω πάντα να κερδίζω. Το ίδιο θέλουν και ο Ζαγοράκης με το Βρύζα. Είναι γεννημένοι νικητές, όπως και εγώ. Θέλομε νίκες παντού και βλέπουμε πάντα όσο πιο ψηλά γίνεται… Για το μέλλον θα μιλήσουμε μετά από το τέλος της φετινής σεζόν… »

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις