Κάτι τρέχει με τον Κουτσιανικούλη

Η μεταγραφή

Όταν ο Βασίλης Κουτσιανικούλης έβαλε την υπογραφή του στο τετραετές συμβόλαιό του, έγινε ένας από τους πιο ακριβούς παίκτες που έχει αποκτήσει ο ΠΑΟΚ και ένα σύμβολο για τη νέα εποχή της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο δικέφαλος του Βορρά άλλωστε είχε χρόνια να πανηγυρίσει μια μεταγραφική νίκη για Έλληνα παίκτη έναντι των ομάδων της πρωτεύουσας.

Η μεταγραφή του Κουτσιανικούλη βεβαίως δεν έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε (μαζί με το Φιλομένο) για να βάλει ένα τέλος στην περσινή επιθετική δυστοκία του ΠΑΟΚ ενώ παράλληλα αποτελεί και μια μεγάλη επένδυση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Έργα και ημέρες στο Ντόρβερθ

Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης μπορεί να αποθεώθηκε όταν πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Ολλανδία η κατάσταση είναι διαφορετική. Σε όσες προπονήσεις (οικογενειακά διπλά) έχουμε παρακολουθήσει στο Ντόρβερθ, ο Κουτσιανικούλης βρίσκεται στην ομάδα των αναπληρωματικών και αγωνίζεται είτε στα αριστερά (συνήθως) είτε ως επιθετικός (σπανιότερα).

Στα φιλικά που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία υπάρχει μεγαλύτερη... ποικιλία, με τον κοινό παρανομαστή πάντως να παραμένει ο ίδιος. Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης δε θεωρείται βασικό στέλεχος της εντεκάδας που έχει στο μυαλό του ο Φερνάντο Σάντος. Αναλυτικά:

Στο ξεμούδιασμα με τη Ζούτφεν (5-0), στο οποίο ο Δικεφάλος του Βορρά παρατάχθηκε με πολλούς αναπληρωματικούς, ο Κουτσιανικούλης ξεκίνησε ως βασικός, πετυχαίνοντας μάλιστα και το πρώτο του γκολ ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Στο 61ο λεπτό αντικαταστάθηκε από το Σορλέν (στο ίδιο λεπτό πέρασαν στον αγώνα οι Κονσεϊσάο και Φιλομένο).

Στην ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Ναϊμέγκεν (1-1) ο Κουτσιανικούλης μπήκε στον αγώνα στο 64ο λεπτό αντικαθιστώντας τον Κονσεϊσάο. Στον ίδιο αγώνα, ο Φιλομένο αγωνίστηκε για 78 λεπτά, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Παπάζογλου.

Στην ήττα (1-0) του ΠΑΟΚ από την Τσίβας Γκουανταλαχάρα ο πρώην παίκτης του Εργοτέλη ξεκίνησε ως βασικός αλλά αντικαταστάθηκε από τον Φιλομένο με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Κονσεϊσάο έπαιξε για 79 λεπτά και αντικαταστάθηκε από τον Μπαλάφα.

Τέλος, στο φιλικό με τη Βίλεμ, ο Κουτσιανικούλης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 68 αντικαθιστώντας το Φιλομένο, ενώ ήταν και ο μόνος παίκτης που τα άκουσε από τον Σάντος επειδή σε μια φάση άργησε να δώσει τη μπάλα. Στον ίδιο αγώνα, ο Κονσεϊσάο αγωνίστηκε για 90 λεπτά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει φυσικά να δούμε πόσο και πώς θα χρησιμοποιηθεί ο Κουτσιανικούλης στο τελευταίο φιλικό του ΠΑΟΚ επί Ολλανδικού εδάφους, την Τετάρτη το βράδυ, ενάντια στη Σπάρτα Ρότερνταμ. Το φιλικό αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τους αγώνες με τη Βαλερέγκα.

Η παρανόηση και το σύστημα

Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο δεξί εξτρέμ. Είναι μεσοεπιθετικός και έχει κατά καιρούς δείξει ότι «έχει» όλες τις θέσεις από τη μεσαία γραμμή του γηπέδου και μπροστά. Όλοι όμως, από λίγο ως πολύ τον γνωρίσαμε ως το δεξί εξτρέμ του Εργοτέλη. Όταν λοιπόν αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να αντικαθιστά (ή για να αντικαταστήσει) το Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο αρχηγός όμως του ΠΑΟΚ ανανέωσε το συμβόλαιό του και είναι βασικός και αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της επίθεσης του ΠΑΟΚ.

Ο Κονσεϊσάο βεβαίως δεν αποτελούσε πρόβλημα για τον περσινό ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι υπήρχε ήταν η... μοναξιά του Μουσλίμοβιτς στην επίθεση. Οι Ζαγοράκης και Βρύζας κινήθηκαν λοιπόν αποκτώντας τους Φιλομένο και Κουτσιανικούλη, προκειμένου να βρεθεί το... ταίρι του Βόσνιου (περιμένοντας ίσως ότι η ομάδα θα παίζει με 4-4-2).

Ο Σάντος πάντως το ξεκαθάρισε: «Με αυτό δυναμικό που έχουμε δεν μπορούμε να παίξουμε 4-4-2. Έτσι θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο 4-3-3 και θα δουλέψουμε με αυτούς τους παίκτες που έχουμε για να γίνουμε καλύτερη ομάδα».

4-3-3 λοιπόν. Πάμε να βγάλουμε εντεκάδα; Από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ολλανδία, ο Κοντρέρας φαίνεται να καθιερώνεται ως δεξί μπακ, οι Τσιρίλο και Μπιζέρα (ή ο Μαλεζάς) θα είναι οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ με το Λίνο στα αριστερά. Στο κέντρο έχουμε τον Γκαρσία να πλαισιώνεται λογικά από τους Φωτάκη και Σορλέν και πάμε στην τριπλέτα της επίθεσης με τον Κονσεϊσάο δεξιά, το Μουσλίμοβιτς στο κέντρο και (από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα) το Φιλομένο αριστερά. Ποιον ξεχάσαμε; Τον Κουτσιανικούλη, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα αποτελεί λογικά την αλλαγή του Φιλομένο στο αριστερό άκρο της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε καν τον Βιεϊρίνια.

Τα ερωτηματικά

Είναι δυνατόν να έχει πληρώσει ο ΠΑΟΚ συνολικά σχεδόν 2,5 εκατομύρια για έναν παίκτη που θα κάθεται στον πάγκο; Η καλοπροαίρετη απάντηση λέει ότι ναι είναι δυνατόν, εάν ο προπονητής θεωρεί ότι έτσι μπορεί να «ψήσει» καλύτερα τον παίκτη και να πάρει η ομάδα το μέγιστο δυνατό από την επένδυσή της. Η κακοπροαίρετη λέει ότι αφού πας και δίνεις τόσα χρήματα χωρίς να ρωτήσεις τον προπονητή και μάλιστα σε μια θέση που αγωνίζεται ο (Πορτογάλος) Σέρτζιο Κονσεϊσάο, θα έπρεπε να ξέρεις τι να περιμένεις.

Η αλήθεια πάντως βρίσκεται κάπου στη μέση: Από τη μια είναι γνωστό ότι ο Σάντος ότι προτιμάει τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες και από την άλλη ένας 20χρονος παίκτης είναι γενικά δύσκολο να πάρει στην Ελλάδα φανέλα βασικού σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Άλλωστε κατά την παρουσίαση του Κουτσιανικούλη, ο Ζήσης Βρύζας το δήλωσε ξεκάθαρα: «Πιστεύουμε σε αυτό το παιδί και ότι μπορεί να εξελιχθεί. Έχουμε στην ομάδα μας όλες τις εγγυήσεις για να γίνει καλύτερος και θα κοιτάξουμε καθημερινά να δουλέψουμε μαζί του». Δεν θεωρείται λοιπόν έτοιμος παίκτης.

Γιατί ο Κουτσιανικούλης δεν προορίζεται για αλλαγή έστω του Κονσεϊσάο στα δεξιά, αλλά φαίνεται να καθιερώνεται αριστερά; Απάντηση προς το παρόν δεν έχουμε, αλλά το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα τον δούμε να παίζει και δεξιά.

Γιατί φαίνεται να προορίζεται για βασικός στα αριστερά ο Φιλομένο και όχι ο Κουτσανικούλης; Ο Φιλομένο δείχνει σιγά-σιγά να δένει καλύτερα με το Μουσλίμοβιτς, έστω και αν αναγκάζεται να παίζει σε μια θέση που δεν έχει συνηθίσει. Είναι άλλωστε και ηλικιακά πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει ο Σάντος...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις