Ελλάδα-ΗΠΑ 80-88

Το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ Εφήβων που έλαβε χώρα στη Νέα Ζηλανδία κατέκτησε η Εθνική Ελλάδος. Το συγκρότημα του Γιώργου Βλασσόπουλου ηττήθηκε στον τελικό από τις ΗΠΑ με 88-80 αλλά αν μη τι άλλο έδειξε ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει μέλλον. Αρκεί βέβαια να αξιοποιηθεί κατάλληλα.


Σχετικά links
Στο πρώτο δεκάλεπτο οι διεθνείς μας έδειξαν ότι θα διεκδικήσουν στα ίσια το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ομάδες βάδιζαν πόντο πόντο και η πρώτη περίοδος έληξε ισόπαλη με 19-19. Οι παίκτες του Βλασσόπουλου αξιοποίησαν την ικανότητα τους στο ένας εναντίον ενός και κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους.

Από το 11’ και μετά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε την επαφή με το σκορ. Οι ατομικές προσπάθειες δεν έδωσαν πόντους, αφού οι πιο δυνατοί Αμερικανοί πίεζαν χαμηλά και μας ανάγκασαν σε λάθη. Παράλληλα έβγαλαν αιφνιδιασμούς και με ένα επί μέρους σκορ 16-1 προηγήθηκαν με 35-20. Ο Βλασσόπουλος δοκίμασε να βρει λύσεις με τον Σαρικόπουλο, αλλά ο τελευταίος ήταν φανερά ανέτοιμος, λόγω του τραυματισμού του. Με μόλις 28% εντός παιδειάς για την Εθνική μας το 46-30 του πρώτου μέρους ήρθε φυσιολογικά.

Η πιεστική άμυνα των παικτών μας στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου εκνεύρισε τις ΗΠΑ και τους έβγαλε εκτός ρυθμού. Οι διεθνείς μας το αξιοποίησαν και με καλάθι του Γιάνκοβιτς η διαφορά κατέβηκε μετά από ώρα κάτω από τους δέκα (42-50). Οι παίκτες του Βλασσόπουλου έκαναν την προσπάθεια για να διεκδικήσουν το ροζ φύλλο αγώνα και έφθασαν ως το -6 (47-53). Οι χαμένες βολές (με αποκορύφωμα 0/3 στο τέλος στο δεκαλέπτου με το σκορ στο 51-60) στοίχισαν στην Εθνική, την ώρα που οι Αμερικανοί τις αξιοποιούσαν, «χτυπώντας» παράλληλα μέσα από τη γραμμή των 6.25 μ.

H τελευταία έκλαμψη για τους πρωταθλητές Ευρώπης ήρθε με τρίποντο του Παπανικολάου, όταν το σκορ έγινε 57-65. Οι αντίπαλοι μας εκμεταλλεύτηκαν τον παράγοντα κούραση, με τους κοντούς τους (Τέιλορ, Γκιμπς) να κάνουν τη μεγάλη ζημιά. Με συνεχή κλεψίματα έβγαλαν αιφνιδιασμούς και έφθασαν τελικά με άνεση στο χρυσό μετάλλιο με σκορ 88-80.

Στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά συμπεριελήφθη ο Νίκος Παππάς.

Αυτό που σίγουρα αξίζουν αυτά τα παιδιά είναι ένα μεγάλο μπράβο. Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση έφθασαν στον τελικό, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πάρουν και πάλι το χρυσό, όπως άλλωστε έγινε και με τους άνδρες (Ευρωμπάσκετ Σερβίας, Παγκόσμιο Ιαπωνίας). Ωστόσο, ο Γιώργος Βλασσόπουλος και οι παίκτες του έδειξαν ότι η παραγωγική διαδικασία του ελληνικού μπάσκετ δουλεύει καλά. Αυτά τα παιδιά έχουν μέλλον. Ας μην τους το κόψουν κάποιοι.


Δεκάλεπτα: 19-19, 30-46, 51-60, 80-88

Ελλάδα: Παπαντωνίου 1, Κατσίβελης 5, Μάντζαρης 3, Παπανικολάου 12, Γεωργάκης 1, Σλούκας 17, Γιάνκοβιτς 8, Παππάς 16, Κασελάκης 15, Σαρικόπουλος 2

HΠΑ: Γκιμπς 13, Κάρι 9, Τέιλορ 18, Μακ 4, Τόμπσον 10, Γουάιτ 9, Σούρνα 1, Μίλερ 8, Μούλτρι 10, Τόμπκινς 6

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις