Τα φιλικά, είναι φιλικά…


Είναι πολύ δύσκολο ξέρετε να κάτσεις να γράψεις, να αποτυπώσεις τα αισθήματα σου και τις σκέψεις σου αμέσως μετά από μία ήττα της ομάδας σου. Προσέξτε όμως, όχι επειδή έχασες σε ένα παιχνίδι, ειδικά φιλικού χαρακτήρα αλλά κυρίως, επειδή σε τρελαίνουν κάποιοι μυστήριοι δεξιά κι’ αριστερά στον αέρα ή στα καφενεία της πόλης….

Εχασε ο ΠΑΟΚ από την Τσίβας. Μάλιστα. Μια Τσίβας, που ήρθε από την Γουαδαλαχάρα, έκανε μια καλή προετοιμασία εδώ και αρκετό καιρό και έδωσε το απόγευμα το τελευταίο φιλικό παιχνίδι της. Σε δέκα μέρες από σήμερα, αυτή η πολύ σπουδαία ομάδα (πέρασε κακώς στα ψιλά αυτό το παιχνίδι, σας είχα προετοιμάσει για το τι επρόκειτο να δείτε…) που είναι πανέτοιμη να αρχίσει το Πρωτάθλημα εκεί στο μακρινό και σαγηνευτικό Μεξικό, κέρδισε με ένα χτύπημα φάουλ τον ΠΑΟΚ. Έκανε μια ευκαιρία σε όλο το παιχνίδι στο 76’, σε εκείνο το τετ-α-τετ που ο Κρέσιτς έσωσε και τελείωσε. Ναι, καθαρό και δίκαιο αποτέλεσμα, Φιλικό προετοιμασίας ήταν.

Ένα φιλικό όπου ο ΠΑΟΚ είχε δυο βδομάδες σκληρών προπονήσεων, με 10 νέα άτομα στην ομάδα και με αρκετά προβλήματα φυσικής κατάστασης και συνοχής. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΔΗΛΑΔΗ; Να δείτε μια ομάδα πολυβόλο; Πλάκα μου κάνετε; Δηλαδή πόσα χρόνια θα ακούν τα αυτάκια μου φράσεις τύπου: Τι είναι αυτοί ρε; Πλάκα κάνουν;
Ειλικρινά, σκέφτομαι να πάω διακοπές. Να κλείσουμε ρε παιδί μου το σάιτ, να πάμε παρέα με τον Στέλιο τον Γρηγοριάδη στις Μπαχάμες (γιατί αν πάμε Χαλκιδική όλο και κάποιος θα βγει να μας πει, ρε Βραζιλιάνε, τι χάλια είναι ο ΠΑΟΚ…) και να επιστρέψουμε με το πρώτο φιλικό να αρχίζει, λίγο πριν τη σέντρα.

Ο Έλληνας τελικά δεν παίζεται… Απίστευτος είναι. Θέλει μετά από 10 μέρες διπλών προπονήσεων, να πιάσει η ομάδα του την πανέτοιμη Τσίβας και να την κάνει με τα κεφτεδάκια… Αλλά τι λέω, Ελληνας είναι. Αυτό το γαλανόλευκο όνομα που κουβαλά εδώ και χιλιάδες χρόνια από μόνο του, είναι μια δικαιολογία ολκής...
Εν πάση περιπτώσει, προχωράμε… Πάμε λίγο στο αγωνιστικό κομμάτι. Τι μου άρεσε; Η μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας. Μπήκαν πρόσωπα καινούργια, βγήκαν πρόσωπα, ξαναμπήκαν άλλοι αλλά η ομάδα εκεί τα πήγε μια χαρά. Επαναλαμβάνω, οι άλλοι οι μυστήριοι είναι πανέτοιμοι και επειδή είχαν 4-5 σαΐτες, επειδή έπαιζαν σκληρά και ήξεραν πώς να βρεθούν στο γήπεδο, το να μην δημιουργήσουν παρά μόνο μάι ευκαιρία, είναι στα συν του Δικεφάλου. Μου άρεσε επίσης και σε διαστήματα η κυκλοφορία της μπάλας, με τη μία χωρίς καθυστερήσεις, όπως επίσης και οι αλληλοκαλύψεις.

Δεν μου άρεσε φυσικά η επιθετική συμπεριφορά, η οποία αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην ανάπτυξη, κυρίως από τις πτέρυγες. Εντάξει, ξαναλέω, δυο βδομάδες βρίσκονται οι παίκτες μαζί, ακόμα καλά καλά, οι παίκτες που ήρθαν φέτος δεν ξέρουν τα μικρά ονόματα των συμπαικτών τους. Θέλει δουλειά να αποκτήσεις με όλες αυτές τις προσθήκες ομοιογένεια, Γι’ αυτό έλεγα τις προάλλες ότι θα παίξει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια η περσινή ομάδα, με το πολύ δύο ή τρεις προσθήκες στην 11άδα της.

Μου άρεσαν πολύ, ο Γκαρσία, ο απίστευτος αυτός τύπος, ο οποίος μου φαίνεται ότι είναι ένας εκ των βασικών και αναντικατάστατων αυτής της ομάδας, ο Μαλεζάς ο οποίος φαίνεται ότι δίνει συνέχεια στις εξαιρετικές περσινές εμφανίσεις αλλά και ο Λίνο, τον οποίο έχουν παρεξηγήσει μερικοί (κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη βδομάδα έχω να πω πολλά γι’ αυτό το θέμα…). Κάποιες καλές στιγμές από τους υπόλοιπους, από Σορλέν, Αμπουμπακάρι, Μουσλίμοβιτς και Φωτάκη και από κει και πέρα, τίποτα το σπουδαίο για να αναφέρω. Στάδιο προετοιμασίας είναι….

Για τον Κοντρέρας που έπαιξε δεξί μπακ στο πρώτο ημίχρονο, επειδή με έχετε βομβαρδίσει με τα μηνύματα σας, έχω να πω το εξής. Η θέση του ακραίου μπακ είναι περίεργη και πολύ δύσκολη. Απαιτεί δυναμική, πνευμόνια και πολυσύνθετα χαρακτηριστικά. Πρέπει ο ακραίος μπακ να ξέρει να παίζει και άμυνα αλλά και επίθεση. Να είναι ταχύς, ευέλικτος, δυναμικός, να είναι κοντρολαρισμένος, να βγάζει καλές σέντρες, καλά τάκλιν και να μην είναι αργός (εννοείται…).

Λέω λοιπόν ότι είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις όλα αυτά τα στοιχεία σε έναν παίκτη και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Ο Κοντρέρας είναι εγκεφαλικός παίκτης, ξέρει πολύ καλά πώς να κινηθεί στο χώρο, πώς να προλάβει το κακό αλλά δεν είναι για τα πλάγια. Γνώμη μου… Και ούτε πιστεύω ότι ο Σάντος σκέφτεται αν τον χρησιμοποιήσει ως βασικό εκεί. Με τίποτα. Δέχομαι ότι θέλει να δει αν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προσόντα του σε μια δύσκολη κατάσταση, με τραυματισμούς κάρτες και τα λοιπά. Αλλά έως εκεί και όχι παραπέρα…

Ολα αυτά που σας είπα πριν, ζυγίστε τα και θα δείτε εύκολα τι εστί Λίνο. Γιατί μερικοί μερικοί νομίζουν ότι ο Λίνο δεν κάνει για μπακ… Εάν ο Λίνο ήταν τόσο καλός στα αμυντικά του καθήκοντα όσο και στα επιθετικά, τότε δεν θα έπαιζε στον ΠΑΟΚ, ούτε στην Πόρτο που έπαιξε αλλά στην… Μπαρτσελόνα. Μη τρελαθούμε κιόλας…
Λοιπόν, θα μπορούσα να γράφω ώρες, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Είμαι κι’ εγώ κουρασμένος, οπότε το κόβω εδώ. Αύριο ίσως πούμε περισσότερα αλλιώς, μεθαύριο.

Για να τελειώνουμε, εσείς οι λίγοι οι περίεργοι που θέλετε στην οποιαδήποτε στραβή να μπερδέψετε κάποιους, καλά θα κάνετε να το πάτε πιο ήρεμα το θέμα γιατί θα απογοητευτείτε και πάλι. Μέσα Ιουλίου είμαστε. Ηρεμία…
Να χαρώ εγώ…


*** Τα δύο επόμενα φιλικά προετοιμασίας:
19.07.2009: Willem II - ΠΑΟΚ (18:00 τοπική ώρα, 19.00 στην Ελλάδα μας) στο γήπεδο της Willem.

22.07.2009: Sparta Rotterdam - ΠΑΟΚ (18:30 τοπική ώρα, 19.20 στην Ελλάδα μας) στο γήπεδο της Sparta Rotterdam.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις