Ναι, σίγουρα θα ήθελα να είμαι αρχηγός του ΠΑΟΚ

Eλάτε να μιλήσουμε σοβαρά. Με την ψυχρή λογική. Χωρίς συναισθηματισμούς και προσωπικές προτιμήσεις. Με γνώμονα μόνο το συμφέρον της ομάδας. Εν προκειμένω, του ΠΑΟΚ.
“Η λέξη αρχηγός σημαίνει ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι το τέλειο παράδειγμα για όλους τους συμπαίκτες του. Να τον βλέπουν και να θέλουν να μοιάσουν σε επίπεδο συμπεριφοράς και αγωνιστικότητας, εντός και εκτός γηπέδου. Ναι, σίγουρα θα ήθελα να είμαι αρχηγός του ΠΑΟΚ”.

Το είπε ο Πάμπλο Κοντρέρας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Αρνεμ, αν έχει την επιθυμία να φορέσει φέτος το περιβραχιόνιο. Και δίνει μια πολύ καλή αφορμή για προβληματισμό. Ποιός ΠΡΕΠΕΙ και ποιος αξίζει να είναι αρχηγός του ΠΑΟΚ;
Πρώτα-πρώτα, πρέπει να επιλέξουμε τους παίκτες που διαθέτουν πείρα και ισχυρή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, που έχουν ήδη έναν τουλάχιστον χρόνο στην ομάδα και ξέρουν τι πάει να πει ΠΑΟΚ και ελληνική πραγματικότητα. Η απάντηση νομίζω είναι εύκολη: Γκαρσία, Κονσεισάο, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Χαλκιάς, Βερόν, Ιβιτς, Σνάουτσνερ, Μαλεζάς. Αν και νεοφερμένος, θα πρόσθετα και τον Φωτάκη γιατί διαθέτει όλα τα υπόλοιπα προσόντα.

Μεταξύ αυτών νομίζω ότι έχουμε να επιλέξουμε τον πρώτο αρχηγό και τους δύο αναπληρωματικούς. Εδώ θα προσθέσω δύο επιπλέον στοιχεία: Τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις πρέπει να είναι Ελληνας. Γιατί όχι και δύο. Κι ακόμη, καλό θα ήταν οι τρεις αρχηγοί να είναι παίκτες που υπολογίζονται για τον βασικό κορμό. Γιατί το να είναι αρχηγός ένας Ηλιάδης, για παράδειγμα (που ήταν πέρσι) δεν νομίζω ότι έχει νόημα, από τη στιγμή που σπάνια αγωνίζεται.

Θα βγάλω, σε πρώτη φάση, από τη λίστα μας (με τα προσωπικά κριτήριά μου) τον Σνάουτσνερ, τον Ιβιτς και τον Βερόν. Δεν νομίζω ότι τους ταιριάζει το αρχιγιλίκι, ούτε πιστεύω και οι ίδιοι θα το ήθελαν, καθώς και οι τρεις... παραείναι χαμηλών τόνων. Μετά θα αφαιρέσω τον Γκαρσία. Είναι ήδη κόκκινο πανί για τους διαιτητές και δεν νομίζω ότι το περιβραχιόνιο θα τον προστάτευε από την προκατάληψή τους. Αντίθετα, ίσως έδινε ακόμη περισσότερο “αέρα” στον Γκαρσία, με συνέπειες που... ούτε θέλω να φαντάζομαι. Αν ο Γκαρσία συγκρατούσε τα νεύρα του θα ήταν ιδανικός αρχηγός, αλλά...

Εδώ, ήρθε η στιγμή να αφαιρέσω τον Κονσεισάο. Από πρώτη επιλογή. Στην τριάδα, ναι. Πρώτος, όμως, όχι, γιατί δεν βλέπω ότι θα αντέξει να είναι από τους παίκτες που θα βγάζουν σερί 90λεπτα.

Για αρχηγός δεν με πείθει ο Μουσλίμοβιτς. Εχει στιγμές που χάνεται, που χάνει και τον έλεγχο. Πιστεύω ότι θα τόνωνε το ηθικό του το περιβραχιόνιο, πιστεύω ότι θα ανέβαζε την απόδοσή του, πιστεύω ότι θα γινόταν πιο υπεύθυνος, πιστεύω όμως ταυτόχρονα ότι τον ρόλο του αρχηγού μπορούν να τον παίξουν καλύτερα άλλοι συμπαίκτες του.

Τι μένει; Κοντρέρας, Χαλκιάς, Μαλεζάς και Φωτάκης. Για την τριάδα και ο Κονσεισάο. Επειδή θα ήταν σκληρό και ίσως άδικο να πάψει να συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχηγών ο Κονσεισάο, θα τον αφήσω ως τρίτο. Και πάμε να βρούμε τον πρώτο και τον δεύτερο. Ο δεύτερος, ας πούμε ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε Ελληνας. Θα εξαιρέσω, ιεραρχικά, τον Φωτάκη και θα επιλέξω ανάμεσα σε Χαλκιά και Μαλεζά. Δύσκολη η επιλογή. Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να είναι και οι δύο αρχηγοί. Θεωρώ πολύ ώριμο και έξυπνο τον Χαλκιά, θεωρώ υπεύθυνο και σοβαρό και τον Μαλεζά. Λόγω εμπειρίας και “μεγαλύτερου” ονόματος θα κατέληγα στον Χαλκιά.

Οπότε μένει ο Κοντρέρας. Ο οποίος πιστεύω ότι δικαιούται πανηγυρικά τον τίτλο του πρώτου αρχηγού. Αποτελεί όντως υπόδειγμα (όπως πολύ σωστά το έθεσε και ο ίδιος με τη δήλωσή του) τόσο σαν συμπεριφορά, όσο και σαν αγωνιστικότητα. Είναι έμπειρος, κοντρολάρει απόλυτα τις αντιδράσεις του, είναι έξυπνος, αποτελεί παράδειγμα για όλους τους συμπαίκτες του. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν μπορεί να λειτουργεί καθημερινά ως αρχηγός και μέσα στα αποδυτήρια. Γιατί αυτό είναι πολύ σπουδαία υπόθεση.
Με δεδομένη την αδυναμία να μη γνωρίζω συμπεριφορές στα αποδυτήρια και με δεδομένο επίσης ότι δεν γνωρίζω ποιοι θέλουν να είναι και ποιοι δεν θέλουν να είναι αρχηγοί (κι αυτό είναι πολύ σημαντικό επίσης), καταλήγω στη δική μου πρόταση: Κοντρέρας, Χαλκιάς (ή Μαλεζάς), Κονσεισάο.

Είναι μια καθαρά προσωπική και υποκειμενική εκτίμηση. Γράψτε, αν θέλετε, τις δικές σας σκέψεις και τις δικές σας προτάσεις. Θα έχει ενδιαφέρον πιστεύω αυτός ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων...

ΥΓ. Είναι άγνωστο πώς θα γίνει φέτος η επιλογή των αρχηγών στον ΠΑΟΚ. Ελπίζω με ψηφοφορία μεταξύ τους και όχι με τον περσινό περίεργο τρόπο που ήταν περισσότερο ορισμός, με βάση προτιμήσεις (και) δημοσιογράφων...

Σχόλια

  1. με εξαίρεση την αψυχολόγητη κλωτσιά στο παιχνίδι με την αεκ συμφωνώ σε γενικές γραμμές!

    για την ηρεμία του Pablo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις